Van Praattent naar Rustpauze

Bekommeringen uit een voortdurend veranderende wereld

kolom 9

KOLOM 9

LEVEN IN CORONA TIJD. Hoe doe je dat?

Moe, moe, moe. Jonathan beseft dat het noodgedwongen leven dat hij nu leidt hem niet biedt wat hij wenst. Eerst die angst om ziek te worden, daar is hij nu wel overheen. Dan de vele regels van de overheid die zijn werk, zijn leven én zijn gedachten gingen bepalen.

Hij denkt met weemoed terug aan zijn tijd in de horeca. Hij had twee banen; een in de nachtelijke uren in een bar en de ander 's middags bij een café in het stadscentrum met een enorm populair terras. Een hotspot voor hipperds, studenten en kunstenaars. Hij voelde zich een met hen en deed bevlogen zijn werk.

Hij verloor dit najaar beide banen. Woont sinds 2 maanden weer bij zijn ouders om het financieel te kunnen bolwerken. Hij mist zijn werk, alle contacten en de gezelligheid.

Het ligt in zijn karakter om dienstbaar te zijn en de atmosfeer goed te houden in de bar en op het terras met een grapje en een lach.

Hij heeft Janssen genomen. Zag hoe een van zijn ongevaccineerde vrienden met corona op de IC terechtkwam. Doch maakte ook mee dat een oom één dag na de Pfizervaccinatie plotseling overleed. Het overweldigt hem allemaal.

Hoe als dertiger een toekomst op te bouwen in deze enerverende tijd? Hij doet nu af en toe boodschappen voor twee oudjes in het dorp. Maar wat te doen op de lange termijn? Zijn ouders - al in de tachtig - zijn gezond en allerhartelijkst. Zij hebben zijn hulp niet nodig.

De vele uren op zijn iPad maakt hem vredeloos. Hij realiseert zich dat veel mensen niet meer de kracht hebben om aardig te zijn en daar hun onvrede ongebreideld spuien.

Voelt dat zelf soms ook, dus die iPad een paar dagen in de hoek gegooid.

Naar buiten, rennen in de uiterwaarden en langs de beek. De ochtendregen op zijn gezicht voelen, de wolken en de koeien in de wei begroeten.

Welke stappen te zetten naar bevrijding van die onzekerheid, dat rusteloze leven? Hij wil aan het roer van zijn leven staan, zijn waarde voelen. Hij zou ieder willen omarmen, willen helpen maar kan die onvrede, dat ongeduld in zichzelf niet overstijgen.

Hij pauzeert op een kruispunt van landweggetjes, kijkt om zich heen naar het weidse en groene landschap. Even weg te zijn uit het drukke stadse leven. Weg van alle voortdurende hectiek en in de actie stand te zijn. Voelt vandaag in de polder dat die noodgedwongen rust toch goed is voor zijn innerlijke gemoed.

Langzaam ontvouwt zich in zijn hoofd helderheid naast acceptatie van de situatie en waardering voor wat hij is en kan. Voor de onmiddellijke bereidheid van zijn bejaarde ouders om ruimte voor hem te maken, hun liefdevolle aandacht te blijven geven ondanks zijn gemekker en gemopper vanaf de eerste dag bij hen.

Jonathan neemt van binnen waar, hij voelt zich paraat worden voor een nieuwe start, een nieuw begin wat dat ook mag zijn. Hij focust zich op twee gedachten en rent met hernieuwde kracht naar het huisje van zijn ouders.

Een: dat vrede zijn gedachten en zijn lijf mag regeren. Twee: dat harmonie in zijn leven mag zegevieren.

Raja Yoga meditatie is een meest effectieve methode om de innerlijke schoonheid van jezelf en anderen te ontdekken en van daaruit met positieve kracht in leven te staan.

Voor info / opgave eindhoven@nl.brahmakumaris.org /+31 402133400 / +31 640321788.


KOLOM 8

HET WELZIJN VAN DE MENSHEID EN DE PLANEET. WAT KAN IKZELF DOEN?

Bij het nieuws hoort Elenora: 'COP26 - De internationale klimaattop in Glasgow heeft alsnog overeenstemming over een slotakkoord bereikt'.

Ze had veel verwacht van deze top. Voor het eerst voelde ze zich betrokken bij zo'n internationaal gebeuren. Want drie jaar geleden was ze voor de eerste keer op bezoek bij haar familie in de bossen van Suriname*. Sinds die tijd is haar interesse gewekt over alles wat met het welzijn en leefgebied van haar voorouders te maken heeft.

Haar overgrootvader was een Indiaan die zijn hele leven diep in de bossen van Suriname verbleef. Nu woont er alleen nog het gezin van een tante en oom. De rest van de familie is naar Parimaribo of naar Nederland gegaan. Zo kwam het dat Elenora in Nederland is opgegroeid en het land van haar familie vooral uit verhalen kent.

Dat bezoek aan haar familie in het binnenland zal ze nooit vergeten. Ze ging alleen en had hen nog niet eerder ontmoet. In een dorpje ver weg van Parimaribo werd ze op gehaald door haar neven in een korjaal** Het was best spannend allemaal en ook een beetje eng. In Nederland had je al die insecten, zovele bosdieren, een wirwar van planten en enorme hoge bomen en al die geluiden van het woud niet. Dus van een doorzonwoning in Almere stapte Elenora zo de bush binnen.

Onverwacht is dat bezoek heel goed bevallen. Haar hart is nu verbonden met het woud en met het leefgebied van inheemse mensen zoals haar Indiaanse familie. Ze leven zo eenvoudig en hebben naar Nederlandse maatstaven zo weinig maar haar hart ging open door hun hartelijkheid en ongekunsteldheid. Ze leven van cassave verbouw en van de jacht. Soms verkopen ze wat ze gevangen hebben in het dorpje aan de rivier. Ook verbaasde het haar dat zij zonder relevante schoolopleiding wijsheid en gedetailleerde kennis bezitten over hoe hun leefgebied te onderhouden en te beschermen. Daar stond ze dan met haar westerse universitaire opleiding in de biochemie.

Enfin, de COP26 top is voorbij. Voor Elenora is het zeer teleurstellend dat er nauwelijks concrete resultaten zijn voor de inheemse volken wereldwijd die direct de impact van de klimaatverandering ondervinden. Er is wel meer aandacht voor hun verhaal.

Al een week speelt nu een vraag in haar hoofd: Wat kan ik - NU - zelf doen?

Ze ziet zichzelf in een korjaal de rivier afzakken, onbevreesd voor de stroomversnellingen, bevangen door de kleuren en geuren van het regenwoud. De hitte en droogte en de regenval deert haar niet. Haar innerlijke oog is bij de schoonheid van de natuur die zich in al zijn puurheid en kracht aan haar toont. De geluiden van de brulapen, de papegaaien en vele vogelgeluiden. Prachtige varens en hoge bomen die eeuwig lijken te zijn.

Het licht is zo aantrekkelijk, soms fel en bij een bospartij is het even donker maar nimmer gedoofd. Een licht dat eeuwig en onvergankelijk lijkt, dat schoonheid bevat door zijn eenvoud en pure kracht gegeven door de Schepper, de Ene die de veranderingen aangebracht door de mens met een genadevol oog beziet.

Er is geen strijd of afhankelijkheid. Alles, plant, dier en mens leven in harmonie met elkaar. Een delen en geven van wat er is zonder schroom of hebzucht. De menselijke ziel is individueel maar ook deel van het gehele natuurgebeuren op aarde. Dat voelt zo mooi en natuurlijk. Elenora slaat haar ogen op en ziet hoe de regen op haar raam tikt.

In het regenwoud heeft ze geproefd wat het is om een authentieke persoonlijkheid te zijn, te midden in het geheel van deze krachtige oerbossen met al zijn levensvormen.

Ze realiseert zich nu: We kunnen onszelf en de wereld genezen te beginnen met zuivere intenties en gedachten. What you think matters! Elke gedachte heeft een impact.

Ze heeft gelezen als 2 % van de wereldbevolking dit doet, is het aanpakken van de klimaatverandering niet moeilijk.

Ze besluit elke dag te mediteren voor het welzijn van de mensheid en de natuur. Moed en hoop vult haar hart; samen kunnen we de aarde beschermen.

Wil je mediteren en goede gedachten en intenties creëren voor het welzijn van de mensheid en de planeet, neem een kijkje op https://www.yogisforfuture.org

* 80 % van Suriname bestaat uit bossen. Deze bossen maken deel uit van de Amazone regenwouden.

** Boot gemaakt van een uitgeholde boomstam.

Raja Yoga meditatie is een meest effectieve methode om de innerlijke schoonheid van jezelf en anderen te ontdekken en van daaruit met positieve kracht in leven te staan.

Voor info / opgave eindhoven@nl.brahmakumaris.org /

+31 402133400 / +31 640321788.


KOLOM 7

Volgens een rapport van de VN wordt de gezondheid en de toekomst van kinderen in elk land bedreigt door klimaatverandering, ecologische degradatie en grote ongelijkheden wereldwijd.


HOE BELEEFT ONZE MAX DIE WERELD?

Wie is niet trots op onze Max? Iedereen in de buurt kent hem al vanaf zijn geboorte en juicht elke stap van dit talentvolle jochie toe. Of hij nu scoort of niet met zijn nieuwste interesse en dat zijn er nogal wat de afgelopen jaren, hij is en blijft 'onze Max'.

Vera van Boven haalt eens diep adem bij het zien van een foto in het wijkkrantje. Zo'n bijzonder en talentvol kind vergt nogal wat van jou als ouder. Ze doet haar best om alles wat er gaande is in zijn ontwikkeling - onafhankelijk en oprecht betrokken - te begeleiden.

Max staat mooi op de foto, kijkt voluit in de camera en stelt zelfverzekerd: 'Alle mensen moeten helpen hun rommel en afval op te ruimen en minder spullen kopen. Help ons kinderen elke zaterdag om 10 uur met de troep in het dorp en op het strand op te ruimen'.

Het wordt Vera een beetje teveel. Het gaat hier om een manneke van bijna 9 jaar oud. Hij is soms niet te sturen van welke kant je het ook probeert. Even bijpraten als hij zo thuis komt.

Max komt binnen en roept luid: Nu weten alle mensen in het dorp wat ze moeten doen!

O ja, lacht Vera, wat is dat dan? Hij is even stil en zegt dan: Ma, mensen moeten wakker worden, volwassen worden net als wij kinderen. Leren lief te zijn voor elkaar en de natuur. Dat klinkt goed. Hoe kom je daarbij?

Nou op school hebben we een klimaatweek. Ik wist al bijna alles maar nu weet ik het zeker, koop minder en doe je rommel in de prullenbak.

Ik doe ook samen met Tim en Ilse mee aan de opruimploeg op zaterdag én we doen mee aan een NatuurApp voor kinderen. Erg leuk. Wij gaan het voorbeeld geven aan de grote mensen die op zaterdag komen. Hij kijkt verbeten bij die woorden alsof zijn leven ervan afhangt.

Klinkt fantastisch. Heb je nog tijd om te ontspannen en je huiswerk te maken?

Jawel maar eerst een broodje kaas ma. Maak jij dat voor mij klaar? De afstandsbediening van de tv ligt al in zijn handen en het jeugdjournaal flitst aan. Vera staat in de keuken en bereidt met liefde een heerlijk gezond broodje met verse sla erbij. Toch heeft Vera een dubbel gevoel van binnen.

Kan een kind in deze tijd nog onbezorgd leven? Er is welvaart, onderwijs en voldoende speelruimte voor de meeste kinderen. Maar wat doet die grote wereld met al zijn ups en downs, klimaatproblemen en ongelijke machtsverhoudingen, al dat wereldgebeuren met deze jonge kinderen? Hun hoofd is er vol van. In ieder geval het hoofd van Max. En zijn hart? Kan hij nog blij en onbezorgd zijn? Bewustwording is prima maar het beheer van de grote wereld zou ze graag buitenshuis willen houden.

Vera gaat bij Max zitten. In gedachten praat ze tegen hem: Ik gun je een mooie onbezorgde jeugd. Dat je licht mag zijn en niet al die lasten op je schouders zult nemen. Je wordt opgeslokt door zovele dingen buiten jezelf. Gooi het even van je af. Wij mensen zijn eenvoudig beheerders van onszelf en de natuur. Bijt je niet vast in die zaken. Ze wordt stil van binnen en verspreidt liefdevolle en vredige vibraties in de kamer. Max zet de tv uit en komt even tegen haar aanhangen. 'Ben moe mama. Ik heb mijn best gedaan'.

Vera besluit met de schooljuf te gaan praten over een schoolweek van vrijheid en hoe zonder zorgen te leven voor alle kinderen in zijn klas.

Raja Yoga meditatie is een meest effectieve methode om de innerlijke schoonheid van jezelf en anderen te ontdekken en van daaruit met positieve kracht in leven te staan.

Voor info / opgave eindhoven@nl.brahmakumaris.org /+31 402133400 / +31 640321788


KOLOM 6

TINA KRIJGT WEER LEF

Het CBS meldde onlangs dat ¼ van de jongeren tussen 18 en 25 jaar psychisch ongezond was in de eerste helft van 2021. Ze zeggen ongelukkig, somber en onrustig te zijn en lijken vaker dan andere leeftijdsgroepen veel stress te ervaren.
Tina, een van die jongeren staat vandaag maar eens op. Gisteren kwam ze alleen tegen de avond van haar bedbank om de muziek helemaal uit te zetten. Mezelf een rustmomentje gunnen, noemt ze dat.
Vandaag gaat ze bloemen kopen op de markt. Waarom weet ze niet. Maar ze droomde dat ze omgeven door bloemen groots geluk zou ervaren. Het kost haar ½ dag om zich klaar te maken; douchen, aankleden en make-up opdoen en ja welke schoenen draag je naar de markt? Ze besluit haar rode sneakers te dragen. Ze wil er tiptop uitzien. Wie weet wordt deze dag wel de kentering in haar leven.
Sinds corona in haar leven en lijf binnenkwam is haar levensfut op stap gegaan en niet meer teruggekomen. Ze leeft nu al 4 maanden vertraagd, wordt gauw moe van denken en iets doen en komt uit zichzelf niet toe aan de oefeningen van haar fysiotherapeut. Ze had corona in een lichte vorm zeiden ze. Het zou na een tijdje weer overgaan.
Ze is zichzelf van binnen slome Tina gaan noemen. Van slimme Tina naar slome Tina! Ze was slim, kon goed acteren, oplossingsgericht denken en zat in het 2e jaar van de theaterschool. Tina was actief in het verenigingsleven en omringt door toffe lui. Vanwege haar lef en doortastendheid werd ze ook wel Tinus genoemd.
En nu...als ze terugkijkt, waar zijn Tinus en al die anderen gebleven? Eenmaal per week belt een vriendin haar. Ook krijgt ze weleens een whatsappje van iemand. Al wordt dat minder. Ze weet niet wat ze terug moet sturen. Ik beleef toch niks, leef nauwelijks meer. Eenzaamheid is in haar hart gekropen.
Echter vandaag heeft ze moed door die droom. Ze gaat zitten en probeert die droom weer te herbeleven: 'Ze is buiten en omringt door een golvende bloemenzee van prachtige kleuren en geuren. Lavendel, wilde margrieten en wilde rozen... wat heeft ze dat lang niet meer waargenomen. Ze gaat zitten op een steen midden in het bloemenveld en activeert al haar zintuigen om al die bloemen te aanschouwen. De witte lelies staan voor vrede, de sterachtige passiebloemen staan voor rust en de groene klavertjes vier voor succes en geluk in leven.
Blijdschap van binnenuit begint te stromen daar midden in dat veld. Bij de steen waar ze zat reikt een enorm hoge trotse zonnebloem naar de zon. Dat is zij, Tina!! Ze neemt waar hoe ze was vóór corona binnenkwam, lijkt even door een donkere gang te gaan en dan ... stapt ze weer de bloemenwereld van licht en vreugde binnen'.
Ze pakt haar uitgaanstas, doet een kleurige sjaal om en gaat rustig naar beneden de straat op. Vandaag is het goed en heeft ze moed. Laat ik dat vasthouden en niet meer in die kuil van vermoeidheid en eenzaamheid vallen. Geluk is aan mijn zijde en in mijn hart.
Kom ik ga de mooiste bloemen van de wereld kopen. Misschien kan ik dit studiejaar opnieuw doen of gewoon iets anders aanpakken. Ik ga tijd nemen om te leven. Met een glimlach begeeft ze zich op de bloemenmarkt.
Raja Yoga meditatie is een meest effectieve methode om je innerlijke schoonheid te ontdekken en ervaren en van daaruit met positieve kracht in leven te staan.

Voor info/ opgave eindhoven@nl.brahmakumaris.org / +31 402133400 / +31 640321788


KOLOM 5

Keuzevrijheid

Bekommeringen uit een voortdurend veranderende wereld

Een vrije keuze te hebben, beslissingsrecht over je eigen leven en welzijn - in goede zin natuurlijk - was altijd een hoog goed in Nederland.

Maar tijden veranderen, ook in ons kleine landje. Was het vroeger bijna een sport om diepgaand met elkaar in gesprek te gaan, natuurlijk vanuit respect voor andere meningen en levensopvattingen, tegenwoordig lijkt het tij te keren. Van diepgaande uitwisseling en gesprekken tussen andersdenkenden komt niet meer veel. Ben jij gevaccineerd of niet? Aan welke kant bevind jij je? Het gaat nu om ben je voor of tegen (mij?!)

Jozef van Eik, een veertiger is al jaren met plezier werkzaam in de zorg. Hij heeft een open hart en praat graag met iedereen, ook over de diepe dingen des levens. Hij deed altijd zijn best zijn leven niet een serie van reacties te laten zijn op wat om hem heen gebeurde, maar van binnenuit overdacht en met gevoel iets moois toe te voegen.

In de koffiepauze kwam zijn afdelingsmanager ineens op hem af. "Hee Jozef, ben jij nu de enige op deze afdeling die nog niet is gevaccineerd?" Jozef kreeg het even Spaans benauwd. Hij hervond zichzelf in een seconde en zei toen met een glimlach: "Dat ik enig en uniek ben is toch wijdverbreid. Mijn kwaliteiten van geduld en verdraagzaamheid roemde jijzelf nog in je kersttoespraak het afgelopen jaar". De chef liep door en iedereen ging weer aan het werk.

In gedachten liet dit incident hem niet los. Moet ik me nu openlijk profileren? Kenbaar maken dat ik als gezond en sterk mens niet ben ingeënt? Collega's praten veel over de druk op hen vanuit de samenleving en de politiek.

Ik ben bijna nooit ziek en let goed op mijn immuunsysteem hoog te houden; fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Ik lijk wel de boef te worden i.p.v. het corona virus zelf. Hij voelt hoe hij van binnen trilt van de spanningen op zijn werk.

In zijn vrije tijd loopt hij graag door het bos. Vandaag rent hij zelfs aan een stuk door. Even alles van zich afgooien. Tot slot gaat hij zitten onder een eeuwenoude prachtige boom.

Die boom heeft hij Willem genoemd en is als een vriend geworden. Daar is hij altijd welkom en kan hij in alle rust tot zichzelf komen:

Beste kameraad van het lichaam, ik waardeer je en doe mijn uiterste best je in goede vorm te houden, kom maar tot rust en laat alle resterende spanningen van top tot teen gaan.

Ik ben me gewaar van de nieuwe uitdagingen op mijn werk. Voor het eerst is het me teveel. Voel me beklemd, niet meer vrij in mijn keuze hoe gezond te blijven terwijl ik tegelijkertijd optimaal voor anderen blijf zorgen.

Ik zie de wereld buiten maar kies ervoor het even niet te zien, me niet te laten afleiden.

Zelfs niet door het lichaam. Op het scherm van mijn geest visualiseer ik mezelf, als een prachtige ster van licht en ik word me langzaam gewaar van de levenskracht die ik bezit.

Ik word rustig en kalm, ervaar de kracht van die energie binnenin.

Ik ben een ziel, een wezen van licht en ik kan richting geven aan mijn gedachten en gevoelens en mijn fysieke zintuigen en organen. Ik laat rust en vrede door mijn hele wezen stromen. Vrede en pure kracht is wat ik ben en niet die angst die me even in zijn greep had.

Ik dien het lichaam op vredevolle wijze te gebruiken voor dat wat goed is en vanuit een zuivere intentie bij te dragen aan ieders gezondheid.

Jozef beseft, dit is een gewaar zijn dat boven elke vaccinatie uitgaat zonder het belang van vaccineren te ontkennen. Ieder mens is anders en uniek en dient met rede en vanuit vrijheid zijn keuze te kunnen maken. Gesterkt voelt hij een gezonde afstand tussen hemzelf en de druk en impressies van buiten ontstaan. Hij is klaar om opnieuw aan het werk te gaan.

Raja Yoga meditatie is een meest effectieve methode om je innerlijke schoonheid te ontdekken en ervaren en van daaruit met positieve kracht in leven te staan.

Voor info/ opgave eindhoven@nl.brahmakumaris.org / +31 402133400 / +31 640321788.


KOLOM 4

VAN PRAATTENT NAAR RUSTPAUZE

Bekommeringen uit een voortdurend veranderende wereld

De waterstand in het zuiden des lands was even "hot news'. Het water van de Maas bereikte een hoogte die alle menselijke verwachtingen en computervoorspellingen te boven ging en Mooder Maas* sleurde alles mee wat ze op haar weg tegenkwam. Haar vernietigende bezoek veranderde het Limburgse heuvelland in een waar rampgebied.

Hoe was dat voor Hari**, bijna met pensioen en hotelier van een pittoresk kasteelhotelletje in het zuiden des lands? 500 zandzakken hielpen de overstromingsschade te beperken; het water kwam dit keer tot een hoogte van 40 cm in de ontvangsthal, de eetzaal en de keuken.

De ochtend na de waterramp kijkt hij uit het raam en ziet hij een flits. Hij wordt meteen op de lens gezet. Hij wuift nog van...even niet... maar het is al gebeurd. Ramptoeristen in kniebroek en met felgele hesjes aan waden met een camera in de aanslag door het water in de tuin om het kasteeltje heen. "Hier moet je wezen' hoort hij nog eentje roepen.

Pijnlijk getroffen door hun onbegrip en gebrek aan compassie laat hij zich in een Louis de 14e stoel zakken. Wat moet je hier nu mee? Is de mensheid zo aan het verstarren dat ze het leed van een ander nodig hebben om even een kick te voelen?

Alle energie en puf die hij broodnodig heeft om de situatie te kunnen aanpakken, stroomt weg. Zich moedeloos en verlaten voelend, blijft hij lange tijd roerloos voor zich uit staren. Plotseling gaat de bel. Hij durft zich niet te bewegen. Opnieuw hoort hij een bel rinkelen. Oh, het is de huistelefoon. Hij neemt op en hoort - in gedachten - het volgende:

'Je bent een prachtig mens geconfronteerd met een ongekende waterramp. Ik voel met je mee. Neem tijd om het te verwerken. Identificeer je niet met wat anderen buiten doen.

Dat is niet jouw leven en niet jouw kracht. Kijk naar jezelf. Ga diep naar binnen met je aandacht. Voel hoe je hart altijd openstaat om anderen te helpen en gastvrij te ontvangen. Ontspan je hart. Haal diep adem en laat levensenergie door je heen stromen. Energie met het gezicht van hoop, moed en vrede is de kern van jouw wezen. Het maakt je tot zo'n mooi en speciaal mens. Dit is waar het om gaat. Zet jezelf in het centrum van jouw bestaan.

Hari wordt zich weer gewaar van zijn innerlijke kracht. De volgende seconde voelt hij zich ook omringt door licht, Gods licht dat op hem schijnt, hem ondersteunt. Alsof hij boven alles wordt uitgetild. Hij knippert eens met zijn ogen en staat dan met vereende krachten op.

Hari pakt resoluut pen en papier en maakt vol moed een plan van aanpak voor het hotel.

Die dag schijnt de zon uitbundig naar binnen.

***

* 'Mooder Maas': De rivier de Maas wordt in Limburg ook wel Moeder Maas genoemd.

** 'Hari' is een Limburgse vorm van de naam Harrie.

Nawoord: Identificeer je nooit met wat anderen van jou vinden. Meestal is dat niet wat jij bent en kunt!

Raja Yoga meditatie is een meest effectieve methode om je innerlijke schoonheid te ontdekken en ervaren en van daaruit met positieve kracht in leven te staan.

Voor info/ opgave eindhoven@nl.brahmakumaris.org / +31 402133400 / +31 640321788.


KOLOM 3

VAN PRAATTENT NAAR RUSTPAUZE

(Bekommeringen uit een drukke wereld)

Mijn carrière.

Na een succesvolle bestaan als triatlon sporter creëer ik onbewust mijn eigen afscheid. Tijdens een race zwem ik met vurig enthousiasme grotendeels over de bodem van een rivier naar de overkant in plaats van waarneembaar van oever tot oever te crawlen. De jury diskwalificeert me onmiddellijk. Gesterkt door het vele winnen neem ik het op als een eervol ontslag van mijn sportcarrière.

Het zelfstandig opereren op de arbeidsmarkt laat me niet meer los. Een bevriende deskundige adviseert me te gaan voor bondscoach of viroloog.

Gewapend met 3 jaar medicijnenstudie en als ervaringsdeskundige in het veelvuldig besmet te worden met het een of ander (tijdens mijn vele reizen voor de triatlon expedities wereldwijd) geef ik mezelf een goede kans als viroloog in opkomst.

Ik bezoek bijeenkomsten van soortgelijke vakgenoten en organiseer af en toe een kort interview voor mezelf met een regionale krant over de vatbaarheid voor virussen ten gevolge van de toegenomen tripjes van de mens over de gehele aarde.

En ja hoor, het corona virus dient zich aan. Ik word binnen no-time een boegbeeld van de plaatselijke denktank. Zijnde no-nonsense richt ik een eigen bedrijfsteam op dat inspireert tot een visionaire en operationeel sterke aanpak van virusbesmettingen onder jongeren.

Met mijn charme weet ik als 'future partner' organisaties te verbinden voor een toekomstgerichte gezonde leefstijl.

Na een paar maanden komt - onverwacht - voor mij persoonlijk - de 'klapper' langs.

Mijn potentie om voorop te lopen, van buiten naar binnen te denken en een gezond sportief leven te promoten loopt plots spaak. Onderweg per fiets naar een leefcongres word ik omvergereden door een aangeschoten vlegel die net zijn rijbewijs heeft gehaald.

Nota bene iemand van de doelgroep voor wie ik een gouden toekomst voor ogen heb.

Enigszins geschokt en verwond stort ik ook mentaal in. Kan de touwtjes van mijn leven niet meer op één lijn houden. Ik de succesvolle 'thought leader' in health services'!

Weet niet meer hoe mezelf te vinden. Hoe weer 'ingenuity'* in mijn leven te brengen?

Dan herinner ik me van lang geleden:

Word stiller en stiller en wat nodig is zal omhoog komen. Zonder dat jij je denken forceert. Geef jezelf tijd en ruimte om naar binnen te gaan met je aandacht.

Van binnen heb je alle wijsheid over jezelf. Je bent een waardig menselijk wezen, uniek in zijn schakering van kwaliteiten doch even gevloerd in de wereld van analyse, prestige, status en de aanlokkelijke pracht van macht. Dat is de buitenkant van leven.

Wie ben je van binnen nu echt? Jij bent niet het lichaam dat je ziet maar een ziel.

Een wezen van vrede, dat vrede is, natuurlijke rust en vrede van binnen bevat. Open je hart voor je innerlijk krachten van vrede, liefde en wijsheid. Geef dagelijks ruimte aan je hart, laat je gevoel actief aanwezig zijn in je leven vanuit het vertrouwen van binnen vermogend te zijn.

Een oase van rust, vrede en liefde te bezitten. Te kunnen 'ZIJN' zonder prestaties.

Ik ervaar het nu meer en meer in mijn leven. Die keuze maak ik nu elke dag.

's Ochtends eerst naar binnen mijn spirituele vermogen te begroeten en ontmoeten.

Me ziel of spirit te voelen. Degene te zijn die met liefde vanuit het hart aanwezig is.

Deze ervaring neem ik mee, houd ik bij me waar ik ook naar toe ga, fluitend op de fiets.

* vindingrijkheid

***

Nawoord: Vergeef jezelf en word vrij van het nastreven van macht en uiterlijk vertoon.


KOLOM 2

De moderne mens vergadert!

Bekommeringen uit een drukke wereld

Ik schaf mezelf, de huidige mens, af. Kan dat? Ik schrik van deze gedachte. Zo naar bedoel ik het niet.

Maar waar ik ook kijk of mijn oor te luister leg, er zijn problemen, misverstanden of ietwat onverkwikkelijke relaties. En dan volgen er de onvermijdelijke onderzoeksgroepen, overleg- en transitieteams. Uiteraard kamerbreed betrokken.

Om na gedegen dossierwerk en groeps- dan wel interview sessies tot de conclusie te komen dat het een lange weg is voordat de oplossing paraat is maar... we zijn op de goede weg.

We zijn het nu gaan begrijpen; x en y zullen elkaar niet meer knijpen.

Na weken, soms maanden soebatten en beleefdheids dialogen zijn we in staat elkaar gepast te gedogen.

Weet je waar ik behoefte aan heb, wat mij verder helpt als persoon, een beter mens maakt?

Ik heb behoefte aan 'kort' en liefst nu meteen! De innerlijke mens wil ook wat.

Voor dat moment keer ik me naar mijn innerlijke kern. Dit is wat ik ken en ben. Oorspronkelijk was ik de mens gevuld met rust en vrede.

Ik duik in dat diepe meer van vrede, weg van alle agenda's en schijnbewegingen aan de oppervlakte. Met kracht zwem ik naar beneden, kom geen modern mens meer tegen.

Ik zink in dat kalme meer, laat me omringen door het stille water en zijn schatten.

Blijf daar tot er niets meer is te bevatten en overblijft van die 'moderne manieren'.

Het water neemt alle rommel op totdat er alleen een intense kalmte resteert.

Ik adem diep en drink van die kalmte. Het geeft me rust en perspectief.

Fris, vrij en gevuld met serene kalmte zet ik me af op de bodem en schiet naar boven.

Drijf even op mijn rug en neem de omgeving waar. Geen vuiltje aan de lucht.

Met krachtige slagen zwem ik naar de oever en rijs als een herboren wezen uit het water.

Vol goede moed het avontuur van de moderne, bijna post, coronatijd tegemoet.

***

Nawoord: Vergeef jezelf en word vrij van onhebbelijke gedachten en gewoonten.


KOLOM 1

VAN PRAATTENT NAAR RUSTPAUZE

(Bekommeringen uit een drukke wereld)

Wat passeert mijn wezen? Heb je al een juichcapeje en een brul t-shirt aangeschaft? Of ben je bezig in een moppertentje kritiekpijlen te prepareren voor het geval arrogantie zich geplet mocht voelen? 

Waar ben ik terechtgekomen? Herken ik mezelf nog in deze zone van leven? Ik ren weg uit de joelende menigte. Gooi onderwijl het capeje, het t-shirt en de pijlenkoker van me af.

Kom buiten adem aan bij mezelf. Ik druk fiks op de knop van mijn innerlijke wereld. 

Rustpauze flikkert aan. ...ffff...(zucht). Ik adem diep in en blaas rommel uit. Ik ga naar de kern van wat ik kan zijn.

Waar ben je gebleven? Mijn aangeboren vermogen, heb je je verstopt? Bang voor de druk van buitenaf, meegesleurd in de glijbaan van het moderne leven; 21e eeuw, corona, welles of nietes, 'ellebooggreetings' en 'onlinemeetings'. 

Ik zak in van al die vormen en stormen. Ga opnieuw naar de kern van mijn wezen.

Met compassie houd ik de deur van arrogantie dicht. Vind binnenin de rust die kalmte ademt. Dit is wat ik nodig heb. 't Gevoel 'mezelf' te zijn vanuit pure kwaliteiten. Licht en onbezorgd zijn komen me tegemoet. Ik voel me omringt met zuivere liefde, pure intenties

Minutenlang op een vredevol tapijt is als een hartversterkende, genezende injectie. Vol van alle krachten bedoeld om de mensheid te dienen, gooi ik mijn rusttent met verve open, knipper met mijn ogen, mijn vensters naar de materiële wereld.

Ik zie zonder oordeel, ik ben er deel van en ook weer niet. Ik werp een blik van vrede en respect naar buiten. Het is allemaal oké, op weg naar een nieuwe dag voor jou en voor mij!