Meer weten over Raja Yoga? een raj yogi heeft meesterschap

21-06-2024

Een Raja Yogi is een 'constante' yogi omdat de geest en intellect voortdurend overeenkomstig zijn aanwijzingen werken. Een Raja Yogi heeft de meesterschap over zijn krachten, de geest en het intellect, en kan daardoor de gedachten creëeren die hij wil hebben en kan zich concentreren op dat wat hij wil. 


Er zijn veel verschillende vormen van yoga. Over Raja Yoga wordt wel gezegd dat het de yoga is die begint daar waar andere vormen van yoga ophouden. Raja Yoga begint met stilte (meditatie), in stilte kun je jezelf leren kennen. Om stilte te ervaren heb je 'kennis' nodig. De kennis bijvoorbeeld hoe je meesterschap kunt ervaren over je gedachten, gevoelens en emoties. In deze blog kun je regelmatig lezen en leren over Raja Yoga en hoe je een Raja Yogi kunt worden.

Stuur je vragen naar eindhoven@nl.brahmakumaris.org

(lessen Raja Yoga kun je volgen op aanvraag)


30 mrt 2024

De hobby om jezelf voortdurend te vernieuwen en te updaten.

Het is lente: alles in de natuur verfrist, vernieuwt, bloeit en groeit. Ook in huis is het tijd voor een grote schoonmaak. Kasten opruimen, winterkleding eruit, zomer kleren erin, ramen zemen, verfklusjes in en om het huis, de tuin klaarmaken voor de lente, onkruid eruit, heggen snoeien, zaadjes zaaien, bloemen planten.

Ook onze apparatuur vraagt regelmatig om een pagina te vernieuwen, programma's te verwijderen of te installeren, apps te updaten… Maar… op welk programma draai ik zelf eigenlijk? Op welk programma draaien mijn gedachten?

Een raja yogi heeft de hobby zichzelf constant te vernieuwen en te updaten. Hij staat vroeg in de ochtend op, om tijd voor zichzelf te hebben, naar zichzelf te kijken, en diep na te denken over dingen die de moeite waard zijn om over na te denken. Hij verwijdert oude, nutteloze programma's die de ruimte in zijn geest in beslag nemen en op automatische piloot staan; fouten die hij maakte, oude herinneringen over wat iemand zei, of deed; herinneringen die pijn, schuld, schaamte of verdriet steeds dieper maken.

In plaats daarvan installeert de raja yogi de gewoonte vroeg op te staan en na te denken over wijsheid. Hij vult zijn intellect met dingen die hem inspireren en motiveren. Hij leest en schrijft erover en laat het tot zich doordringen en zijn hart vullen met dankbaarheid, licht, liefde en begrip. De hele dag loopt anders, beter. Door dit nieuwe programma te installeren van na te denken over wijsheid in de vroege ochtend worden zijn oude programma's overschreven.

Laat je inspireren door deze goede gewoonte en installeer ook een nieuw programma! Sta vroeg in de ochtend op en maak tijd voor jezelf. Tijd waarin je reflecteert op waarheid, wijsheid, dingen die je inspireren en motiveren. Je zult zien dat het je vult met een licht, blij en positief gevoel over jezelf, je leven en je relaties.

Probeer het gewoon een keer. Durf je het aan? Wat heb je te verliezen?


26 maart 2024

Jezelf steeds weer onderzoeken en veranderen (check en change).

Situaties zullen komen (en gaan). Een Raj Yogi zal zich niet van zijn/ haar stuk laten brengen. Als je jezelf alleen zou onderzoeken in dat wat er gebeurd is, of hoe je er mee om bent gegaan, dan zal je waarschijnlijk ontmoedigd raken omdat het lastig kan zijn je staande te houden in sommige situaties en je steeds opnieuw in dezelfde valkuilen zult trappen. Het is daarom ook belangrijk om jezelf overeenkomstig te veranderen. Waar daagt de situatie jou toe uit? Wat zou je kunnen veranderen, zodat je bijvoorbeeld een volgende keer je zelfrespect en eigenwaarde wel kunt behouden...