bakken met liefde: tarte tatin

01-06-2023

Tarte Tatin

5 kleine, stevige fris zure appels zonder klokhuis, geschild en in kwarten; 100 gram ongezouten (plantaardige) boter, 200 gram rietsuiker (of minder), 2 theel. kaneelpoeder, snufje zout (optioneel), 1 pakje (vegan) bladerdeeg

Smelt de boter in een flinke koekenpan op middelhoog vuur. Zodra de boter gesmolten is roer je de suiker erdoor. Dit kan wat brokkelig zijn in het begin. Zodra het boter-suikermengsel begint te koken en borrelen voeg je de appels en (optioneel) het snufje zout toe. Roer alles door elkaar tot alle appels een laagje 'karamel' hebben. Laat dit geheel zo'n 15 minuten koken terwijl je erbij blijft en af en toe roert. De karamel zal langzaam donkerder worden. Vanaf 10 minuten merk je dat het een echte karamelkleur krijgt en steeds plakkeriger wordt. Roer dan het kaneelpoeder erdoor.

Vet een ovenvaste schaal of bakblik in (doorsnede ongeveer 27 cm) en schik de appels met de bolle kant naar beneden. (Let op! karamel is heet, dus brand je niet.) Verdeel de eventueel overgebleven karamel over de appel. Rol de plakjes bladerdeeg uit tot een rol zo groot als het bakblik/ schaal (of leg de plakjes bladerdeeg elkaar iets overlappend op het appelmengsel.  Prik gaatjes in het bladerdeeg en bak 30 minuten in de oven (200 graden) tot het bladerdeeg goudbruin en krokant is. Haal de vorm uit de oven en neem een platte schaal die groter is dan de vorm. Plaats de schaal op de vorm en draai het geheel in een snelle beweging om, zodat de tarte tatin op de schaal komt te liggen met de appels naar boven. Laat even afkoelen tot de karamel niet meer (te) heet is en serveer warm

een bewerkt AH recept

Abrikozen -boterkoek

500 gram boter; 250 gram kokosbloesemsuiker (of naar keuze); 500 gram speltmeel; 1 zakje bakpoeder; 150 gram rijstmeel; 500 gram gedroogde abrikozen (in kleine stukjes gesneden)

Klop de boter en de suiker licht en schuimig. Roer de rest van de ingrediënten erdoor en vermeng alles goed. Keer het beslag in een ondiepe met olie ingesmeerde bakvorm. Strijk de bovenkant glad en prik hier en daar in met een vork. Bak 20 minuten in de oven op 180 C. Laat de koek afkoelen in het blik. Snijd de koek in gewenste delen.

Muffins

175 gr speltmeel; 175 gr speltbloem; half zakje bakpoeder (7,5 gram); ½ theel bicarbonaat soda; 1 theel kaneel; 1 theel cardemom poeder (optioneel); 80 gr (kokosbloesem) suiker; 2 eetl zonnebloemolie; 2 eetl agavestroop; 250 ml melk (of vegan vervanging); 1 banaan, 1 appel, blauwe bessen

Meel, bloem, bakpoeder, bicarbonaat soda, kaneel, cardemompoeder en bruine suiker goed mengen in een kom. Stroop en olie toevoegen. Melk toevoegen en met een houten lepel omscheppen tot het geheel zacht en goed gemengd is. Voeg geprakte banaan toe, en de in kleine stukjes gesneden appel. Blauwe bessen toevoegen (een paar apart houden voor decoratie)

Oven voorverwarmen op 170 graden. Muffinvorm of bakvormpjes invetten. Beslag verdelen over de vormpjes. Een blauwe bes indrukken op de top van het beslag. Muffins 20-30 minuten bakken tot ze bruin kleuren en gaar zijn.

Laten afkoelen in de vorm.

Opdienen evt met boter, jam of honing.


The Secret Ingredient

When we're cooking, our minds are working. When we're stirring and rolling and baking, we're thinking. Thinking creates vibrations because that's what thoughts do. The vibes affect both the food and the people who eat the food. So, cook with care; pay attention to what you are thinking; and don't forget that in the best of recipes, love is the secret ingredient.