Dries laat de zon schijnen

18-12-2020

Ik laat me door geen regeltje, hoe opperbest ook bedoeld voor de gezondheid van het Nederlandse volk tegenhouden. Elk spatje regen of een kiem van een donderwolk in mezelf heb ik gisteren opgeruimd.

Eerst heb ik me flink uitgeleefd bij het hout hakken in de tuin voor de open haard. Daarna in een avondlange zelfbeschouwing mijn stille verdriet van me afgeschreven en met een meditatie in de diepte van mijn hart gegaan totdat ik weer die kalme en vredige laag in mezelf kon voelen die bereid is te accepteren wat komt en het beste daarvan te zien en waarderen.

Tot slot een mail naar Jopie* verzonden. Mijn beste vriend, hoe is het met jou in het Belgische? Wil je s.v.p. onze hooggeëerde enige gast zijn een van de komende feestdagen? Natuurlijk volgens de laatste regels van het kabinet.

Ik weet zeker dat je gaat komen met een negatieve testuitslag op zak.

Voel me nu 'verlicht'. Fluitend de boodschappen gedaan bij de supermarkt om de hoek en zoveel mogelijk mensen vriendelijk toegeknikt.

Een praatje gemaakt met de bewaker bij de deur. Die man staat daar een groot deel van de dag in zijn eentje te koekeloeren.

We zijn allemaal zielen, willen in feite allemaal goed zijn en goed doen. Echter die test met dat hele kleine coronabeestje is voor veel mensen teveel.

Het duurt te lang voor de gewone mens, de jonge en oudere mens, de ondernemer, onderwijzer of zorgmedewerker.

'Chapeau!'** voor ieders uithoudingsvermogen en inventiviteit. Dat we het nog even vol mogen houden. In de geschiedenis van de mensheid hebben we voor hetere vuren gestaan. Mensen laat de zon van je humeur niet zakken en afpakken. Vergeet niet, jij en niemand anders bent de baas over je eigen gedachten en gevoelens. Alleen jij beleeft ze en kunt ze sturen.

Mijn opdracht is gericht te zijn op het licht van de zon. De duisternis van te balen en in woede te verzanden heb ik bewust achter me gelaten.

* Jopie en Dries kennen elkaar van de middelbare school en hebben hun vriendschap nieuw leven ingeblazen na een spontane ontmoeting in het park. Zie Ontmoeting in het Coronatijdperk Deel 1 t/m 21.

** 'Chapeau!' betekent: Petje af oftewel respect voor iemands inspanning.