het spirituele ochtend gesprek

09-01-2024

Geweldloos zijn betekent niet alleen dat je iemand niet fysiek pijn doet, maar het betekent ook dat je iemand zijn zelf respect niet beschadigt. Deze ethiek naleven vraagt om een helder bewustzijn en gevoeligheid. Wanneer ik geleerd heb zachtaardig met mijzelf om te gaan kan ik dat ook naar anderen toe zijn.

Lichtjesdag is 10 December en om 19:00 worden dan overal kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen en komen ouders en gezinsleden van die kinderen bij elkaar.


 Wereldlichtjesdag

Voor al die lichtjes in ons leven wiens herinnering warmte geven
Jullie zijn niet vergeten je mag je blijvend geliefd weten
Een lichtje dat ben jij en als ziel ben je vrij
Om elders te gaan stralen nieuwe wegen, nieuwe verhalen
Je hebt ons hart geraakt en ons rijker gemaakt
We zien niet langer je gezicht maar ons leven is verlicht
Door het mooie wat jij bracht die herinnering geeft kracht

Transformeren

Hoe geef ik mijn leven vorm? Hoe wil ik mijn leven vorm geven? Wat heb ik hiervoor nodig? Bezit? Kennis? Liefde? Andere mensen...

onbekend maakt onbemind

Waaruit bestaat mijn gedrag? Is een deel ervan opgebouwd uit aangeleerd gedrag, of opgelegde en aangenomen methodes…Hoe eigen zijn ze werkelijk? Ken ik mezelf, mijn echte zelf…ben ik zielsbewust?

ontvangstbevestiging

Als iemand in een heftige emotie zit en bijvoorbeeld erg boos is ...

Zeg dan: 'Jij zegt: het is vreselijk en ………….'

Op dat moment herhaal je letterlijk precies wat de ander zegt, en dan ben je stil. Wat gebeurt er dan? De ander voelt zich helemaal gezien en gehoord. Immers je hebt niets aan de woorden afgedaan, je hebt ook geen conclusie getrokken. Ook al zie je dat diegene boos is, je zegt het niet, je vangt die ander niet in een hokje van wat jij vindt of jouw overtuiging erover. Je geeft de ander de volledige ruimte. Daarna is er ruimte voor een gezamenlijk constructief gesprek.

Op deze manier neem je de emotie niet over of reageer je met een eigen emotie. Je bent een toeschouwer, onthecht en liefdevol.