van Praattent naar Rustpauze; bekommeringen uit een drukke wereld: Het welzijn van de mensheid en de planeet. Wat kan ikzelf doen?

24-11-2021

VAN PRAATTENT NAAR RUSTPAUZE

(Bekommeringen uit een voortdurend veranderende wereld)

HET WELZIJN VAN DE MENSHEID EN DE PLANEET. WAT KAN IKZELF DOEN?

Bij het nieuws hoort Elenora: 'COP26 - De internationale klimaattop in Glasgow heeft alsnog overeenstemming over een slotakkoord bereikt'.

Ze had veel verwacht van deze top. Voor het eerst voelde ze zich betrokken bij zo'n internationaal gebeuren. Want drie jaar geleden was ze voor de eerste keer op bezoek bij haar familie in de bossen van Suriname*. Sinds die tijd is haar interesse gewekt over alles wat met het welzijn en leefgebied van haar voorouders te maken heeft.

Haar overgrootvader was een Indiaan die zijn hele leven diep in de bossen van Suriname verbleef. Nu woont er alleen nog het gezin van een tante en oom. De rest van de familie is naar Parimaribo of naar Nederland gegaan. Zo kwam het dat Elenora in Nederland is opgegroeid en het land van haar familie vooral uit verhalen kent.

Dat bezoek aan haar familie in het binnenland zal ze nooit vergeten. Ze ging alleen en had hen nog niet eerder ontmoet. In een dorpje ver weg van Parimaribo werd ze op gehaald door haar neven in een korjaal** Het was best spannend allemaal en ook een beetje eng. In Nederland had je al die insecten, zovele bosdieren, een wirwar van planten en enorme hoge bomen en al die geluiden van het woud niet. Dus van een doorzonwoning in Almere stapte Elenora zo de bush binnen.

Onverwacht is dat bezoek heel goed bevallen. Haar hart is nu verbonden met het woud en met het leefgebied van inheemse mensen zoals haar Indiaanse familie. Ze leven zo eenvoudig en hebben naar Nederlandse maatstaven zo weinig maar haar hart ging open door hun hartelijkheid en ongekunsteldheid. Ze leven van cassave verbouw en van de jacht. Soms verkopen ze wat ze gevangen hebben in het dorpje aan de rivier. Ook verbaasde het haar dat zij zonder relevante schoolopleiding wijsheid en gedetailleerde kennis bezitten over hoe hun leefgebied te onderhouden en te beschermen. Daar stond ze dan met haar westerse universitaire opleiding in de biochemie.

Enfin, de COP26 top is voorbij. Voor Elenora is het zeer teleurstellend dat er nauwelijks concrete resultaten zijn voor de inheemse volken wereldwijd die direct de impact van de klimaatverandering ondervinden. Er is wel meer aandacht voor hun verhaal.

Al een week speelt nu een vraag in haar hoofd: Wat kan ik - NU - zelf doen?

Ze ziet zichzelf in een korjaal de rivier afzakken, onbevreesd voor de stroomversnellingen, bevangen door de kleuren en geuren van het regenwoud. De hitte en droogte en de regenval deert haar niet. Haar innerlijke oog is bij de schoonheid van de natuur die zich in al zijn puurheid en kracht aan haar toont. De geluiden van de brulapen, de papegaaien en vele vogelgeluiden. Prachtige varens en hoge bomen die eeuwig lijken te zijn.

Het licht is zo aantrekkelijk, soms fel en bij een bospartij is het even donker maar nimmer gedoofd. Een licht dat eeuwig en onvergankelijk lijkt, dat schoonheid bevat door zijn eenvoud en pure kracht gegeven door de Schepper, de Ene die de veranderingen aangebracht door de mens met een genadevol oog beziet.

Er is geen strijd of afhankelijkheid. Alles, plant, dier en mens leven in harmonie met elkaar. Een delen en geven van wat er is zonder schroom of hebzucht. De menselijke ziel is individueel maar ook deel van het gehele natuurgebeuren op aarde. Dat voelt zo mooi en natuurlijk. Elenora slaat haar ogen op en ziet hoe de regen op haar raam tikt.

In het regenwoud heeft ze geproefd wat het is om een authentieke persoonlijkheid te zijn, te midden in het geheel van deze krachtige oerbossen met al zijn levensvormen.

Ze realiseert zich nu: We kunnen onszelf en de wereld genezen te beginnen met zuivere intenties en gedachten. What you think matters! Elke gedachte heeft een impact.

Ze heeft gelezen als 2 % van de wereldbevolking dit doet, is het aanpakken van de klimaatverandering niet moeilijk.

Ze besluit elke dag te mediteren voor het welzijn van de mensheid en de natuur. Moed en hoop vult haar hart; samen kunnen we de aarde beschermen.

Wil je mediteren en goede gedachten en intenties creëren voor het welzijn van de mensheid en de planeet, neem een kijkje op https://www.yogisforfuture.org

* 80 % van Suriname bestaat uit bossen. Deze bossen maken deel uit van de Amazone regenwouden.

** Boot gemaakt van een uitgeholde boomstam.

Raja Yoga meditatie is een meest effectieve methode om de innerlijke schoonheid van jezelf en anderen te ontdekken en van daaruit met positieve kracht in leven te staan.

Voor info / opgave eindhoven@nl.brahmakumaris.org /

+31 402133400 / +31 640321788.