van Praattent naar Rustpauze; bekommeringen uit een drukke wereld.

15-10-2021
Volgens een rapport van de VN wordt de gezondheid en de toekomst van kinderen in elk land bedreigt door klimaatverandering, ecologische degradatie en grote ongelijkheden wereldwijd.


HOE BELEEFT ONZE MAX DIE WERELD?

Wie is niet trots op onze Max? Iedereen in de buurt kent hem al vanaf zijn geboorte en juicht elke stap van dit talentvolle jochie toe. Of hij nu scoort of niet met zijn nieuwste interesse en dat zijn er nogal wat de afgelopen jaren, hij is en blijft 'onze Max'.

Vera van Boven haalt eens diep adem bij het zien van een foto in het wijkkrantje. Zo'n bijzonder en talentvol kind vergt nogal wat van jou als ouder. Ze doet haar best om alles wat er gaande is in zijn ontwikkeling - onafhankelijk en oprecht betrokken - te begeleiden.

Max staat mooi op de foto, kijkt voluit in de camera en stelt zelfverzekerd: 'Alle mensen moeten helpen hun rommel en afval op te ruimen en minder spullen kopen. Help ons kinderen elke zaterdag om 10 uur met de troep in het dorp en op het strand op te ruimen'.

Het wordt Vera een beetje teveel. Het gaat hier om een manneke van bijna 9 jaar oud. Hij is soms niet te sturen van welke kant je het ook probeert. Even bijpraten als hij zo thuis komt.

Max komt binnen en roept luid: Nu weten alle mensen in het dorp wat ze moeten doen!

O ja, lacht Vera, wat is dat dan? Hij is even stil en zegt dan: Ma, mensen moeten wakker worden, volwassen worden net als wij kinderen. Leren lief te zijn voor elkaar en de natuur. Dat klinkt goed. Hoe kom je daarbij?

Nou op school hebben we een klimaatweek. Ik wist al bijna alles maar nu weet ik het zeker, koop minder en doe je rommel in de prullenbak.

Ik doe ook samen met Tim en Ilse mee aan de opruimploeg op zaterdag én we doen mee aan een NatuurApp voor kinderen. Erg leuk. Wij gaan het voorbeeld geven aan de grote mensen die op zaterdag komen. Hij kijkt verbeten bij die woorden alsof zijn leven ervan afhangt.

Klinkt fantastisch. Heb je nog tijd om te ontspannen en je huiswerk te maken?

Jawel maar eerst een broodje kaas ma. Maak jij dat voor mij klaar? De afstandsbediening van de tv ligt al in zijn handen en het jeugdjournaal flitst aan. Vera staat in de keuken en bereidt met liefde een heerlijk gezond broodje met verse sla erbij. Toch heeft Vera een dubbel gevoel van binnen.

Kan een kind in deze tijd nog onbezorgd leven? Er is welvaart, onderwijs en voldoende speelruimte voor de meeste kinderen. Maar wat doet die grote wereld met al zijn ups en downs, klimaatproblemen en ongelijke machtsverhoudingen, al dat wereldgebeuren met deze jonge kinderen? Hun hoofd is er vol van. In ieder geval het hoofd van Max. En zijn hart? Kan hij nog blij en onbezorgd zijn? Bewustwording is prima maar het beheer van de grote wereld zou ze graag buitenshuis willen houden.

Vera gaat bij Max zitten. In gedachten praat ze tegen hem: Ik gun je een mooie onbezorgde jeugd. Dat je licht mag zijn en niet al die lasten op je schouders zult nemen. Je wordt opgeslokt door zovele dingen buiten jezelf. Gooi het even van je af. Wij mensen zijn eenvoudig beheerders van onszelf en de natuur. Bijt je niet vast in die zaken. Ze wordt stil van binnen en verspreidt liefdevolle en vredige vibraties in de kamer. Max zet de tv uit en komt even tegen haar aanhangen. 'Ben moe mama. Ik heb mijn best gedaan'.

Vera besluit met de schooljuf te gaan praten over een schoolweek van vrijheid en hoe zonder zorgen te leven voor alle kinderen in zijn klas.

Raja Yoga meditatie is een meest effectieve methode om de innerlijke schoonheid van jezelf en anderen te ontdekken en van daaruit met positieve kracht in leven te staan.

Voor info / opgave eindhoven@nl.brahmakumaris.org /+31 402133400 / +31 640321788

voor meer ga naar Van Praattent naar Rustpauze